2017. február 25., szombat

Hasta la victoria siempre FIDEL

azaz Kuba

Régóta bennem volt a mehetnék Kubába. Mielőtt Fidel meghal, mondtam. Ok, ez a része nem jött össze, nem mintha lenne bármilyen jelentősége.

2 hét volt. Eléggé last minute döntés volt, mint majdnem minden utazásosdi L-val. Ok, azt legalább 2 héttel indulás előtt eldöntöttük, hova megyünk. Eredetileg Miami volt, azt javarészt én szavaztam le, aztán szóba jött Panama, azt inkább ő. Legyen akkor Kuba. Rábólintott ő is. Pénteken indultunk, szerdán már vett is jegyet. Örültem, hogy végülis csatlakozik a nyaralásunkhoz :D. Amúgy a valódi kérdés nem az volt, hogy csatlakozik-e, hanem, hogy honnan érkezik, velem együtt jön-e, esetleg Miamiból.
Velem jött, jobb volt ez így.

Varaderon töltöttünk egy hetet kettesben, ő hazajött, én átmentem egy másik részre kiteozni. Kalandos utazás volt, megkaptam amire vágytam, hogy lássak a valódi Kubából is valamit a varaderoi szállodasoron kivül. Ami azért szintén Kuba, de az való igaz, hogy nem Varaderoból áll az ország.

Egy kis élménybeszámoló
Airberlin, Dusseldorf-Varadero. 2 órás késéssel, gépcserével kezdődött.
Az ország valahogy elég sok ponton úgy működik, ahogy anno Magyarország. Kis ízelítő ebből már a reptéren, pénzváltás. 4 ablak, 2 működik, de legalább ott se halad a sor. Még egy ablak megnyílik. Odakerülök az egyikhez végre, hölgy feláll, kisétál, eltelik pár perc, visszajön kezében egy ollóval, pakolgat kicsit a fiókjában, majd elveszi az útlevelemet.
2 féle pénz van, ami valójában csak egy, mert mint turista, nem kaphatsz helyi pénzt és mint helyi, nem lehet turista pesod. Kb. egy az egyben váltják az euroval a turista pénzt.
Varadero. Szuper jó szállodában voltunk. Gyerekmentes, all inclusive. Nem is nagyon van masmilyen szállás ott. Biztos lehet szobákat bérelni, de egy ilyen 3-4 csillagos, csak reggelis megoldas pl. nem nagyon létezik. Eleve, nem is lehet semmit foglalni, pl. bookingon. Csak utazasi irodan keresztul. A beach szuper jó volt, a szállodán belül volt néhány a'la carte étterem, volt, ahol a kaja volt szar és a kiszolgálás szuper, volt ahol forditva. Olyan nem nagyon volt, ahol mind a kettő csillagos 5-ös lett volna, de azért el lehetett lenni. Nekem kicsit fura volt, én nem voltam még ilyen szállodában és nem is lett szimpatikusabb a dolog a reggelihez Absolut vodkat vedelő, vagy délután 2-re már csatak részeg, a pool mellett kávéstermoszból (!!) mojitot italozó, beachre egyszer le nem menő kanadaiaktól. Mi lejártunk a beachre minden nap, illetve egy nap elmentünk Havannába. L szerint Havanna egy lepusztult, szegény nagyváros, amiben semmi romantikusat nem tud belelátni. Én eltöltöttem volna ott talán még egy napot, de ez most nem volt opció.
A szállodai A'la carte éttermekbe fel kell iratkozni, amit egy ember csinal, kézzel írott bejelentkező kártyákkal, amihez csak egy órát kell sorban állnod, de 45 perc után az addig körmöt reszelgető, másik asztalnál ülő hölgy is úgy dönt, hogy beszáll ebbe a munka nevű mókuskerékbe és kitölt ő is pár cetlit. Kézzel. (ez megvan ez a kép ugye? ilyen virág is állt mellette, ez is megvan, ugye?)



Internet. 3-4G felejtős úri huncutság, amivel amúgy éppenséggel semmi bajom nem volt, sőt mivel így L sem azon lógott egész nap, még örültem is neki. Annak már persze kevésbé, hogy amikor a mégis elérhető inetrnethez kártyát akarsz venni (szállodák lobbijában van csak net) akkor sorba kell állnod, ahol kézzel felvezetnek mindent szépen papírra, mert ugye "dolgozni, csak pontosan, szépen"... Persze, a felcsatlakozás néha már 20 perc alatt meg is volt, már lehetett is száguldani az információs sztrádán.. (na, na, facebook, vagy icloud levelek nem szocialista államokba való dolgok, ugye?) egész addig, amíg a rendszer úgy 3 percenként le nem csapott és kezdhetted előről az egészet a picsába.
Közlekedés. Vonat nincs, belföldi repülőjáratok nincsenek. Én sose voltam hátizsákos turista, de a kubai buszközlekedés szerintem még nekik sem való. Pontosan ezért történhet az meg, hogy amikor kérek egy árajanlatot egy 500km-re lévő helyre, akkor 411 euros érkezik, egy irányba...Ami azért szerintem extrém durva. Itt jött be, hogy akkor béreljek kocsit. Meg kellett volna tenni még itthonról, mert szerintem csak egy óriási mázlinak, illetve L spanyol anyanyelvének köszönhető, hogy lett egy autóm egy hétre. (3 napnál rövidebb időre oda se adjak, egy napos pl havannai utat a szállodán keresztül, állami céggel kell megoldani). Az autó borzalmas állapotban volt (szerintem. A srác szerint minden új volt rajta) de meg lehetett szokni. 1540km-t vezettem és azt gondolom, nem semmi tapasztalat volt. Egy autópálya van Kubában és minden nagyon messze van egymástól. Az az egy autópálya 2x3 sávos. Na, közlekedés a következőképpen néz ki rajta: Mindenki ott megy ahol jól esik, bár ez nem olyan veszélyes, mert: 1, nincs túl nagy forgalom 2, a lovaskocsik vannak annyira jófejek, hogy azért ők nem jönnek be a belső sávba, főleg akkor nem amikor a forgalommal szembeni oldalon haladnak (!!). De a gyalogosok bejönnek (főleg akik árulnak valamit, hagymát, sajtot ilyesmiket), sőt, ők át is rohangálnak a sávokon. Vannak részek, ahol az autópálya egy pillanat alatt a 6-ból 3 sávra csökken, akkor a középső azé, aki előz. Vagy a ZILé, mert a ZIL kurva erős autó. Rengeteg van belőlük, ZIL, KAMAZ, kispolski, 1600-os zsiguli, Traktor (szintén az autópályán) illetve természetesen a jellegzetes 50-es évekbeli amerikai autók. Azokból néhány olyan pöpec állapotban van, hogy a saját autómat eldugdosnám mellőle...
Ez volt a járgányom

 Sima kereszteződés, nem is túl forgalmas, hiányoznak a kutyák és a gyalogosok:






Na, innen folytatom, még a közlekedés részhez is van pár leirandó, de most elfáradtam :)

2 megjegyzés:

  1. Te jóóóó éééég :D Jókat nevettem, kérem a folytatást :) Nekem asszem nem került fel eddig a bakilistámra, bár a tengerpart képe, amit anno felraktál nemrossznemrossz :) a gyerekmentes szállodánál atomrobbanásnyit csillant a szemem :D Te jóóóó ééég! Nekem ilyen hely KELL, csak nem Kubában :D

    VálaszTörlés